در این مراسم، که از ساعت 9 بامداد روز چهارشنبه، 3 اوت، در حسینیه امام خمینی در مرکز تهران و با حضور گروهی از مقامات دولتی، از جمله محمد خاتمی، رییس جمهوری سابق، اکبر هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، غلامعلی حداد عادل، رییس مجلس، آیت الله شاهرودی، رییس قوه قضاییه و اعضای شورای نگهبان برگزار شد، آیت الله خامنه ای رسما حکم ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد را به وی داد.
براساس اصل 110 قانون اساسی جمهوری اسلامی، حکم ریاست جمهوری باید به امضای رهبر جمهوری اسلامی برسد.
محمود احمدی نژاد ششمین رییس جمهوری اسلامی ایران است و قبل از وی ابوالحسن بنی صدر، محمدعلی رجایی، علی خامنه ای، اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی با پیروزی در انتخابات عمومی به این سمت دست یافته اند.
قرار است رییس جمهوری جدید روز پنجشنبه، 4 اوت، با حضور در مجلس و ادای سوگند، کار خود را آغاز کند
![]() |
از آنجا که اکثریت مجلس کنونی را نمایندگانی تشکیل می دهند که به جناح محافظه کار یا اصولگرا تمایل دارند و همین جناح بر قوه قضاییه و شورای نگهبان تسلط دارد، طرفداران آقای احمدی نژاد از همسویی بین این نهاد ها به عنوان یکی از نقاط قوت دولت جدید یاد می کنند |
براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، تمامی وزیران باید به طور انفرادی مورد تایید نمایندگان قرار گیرند و رای اعتماد مجلس را به دست آورند.
گفته می شود که آقای احمدی نژاد پیشتر فهرستی از افراد مورد نظر خود، شامل چند نامزد برای هریک از سمت های کابینه را برای سنجش دیدگاه نمایندگان در اختیار مجلس قرار داده است.
از آقای احمدی نژاد به عنوان فردی اصولگرا نام برده می شود در حالیکه محمد خاتمی به جناح موسوم به اصلاح طلب در جمهوری اسلامی تعلق داشت.
سخنان رهبر و رییس جمهوری
مراسم تنفیذ حکم رییس جمهوری جدید با گزارش عبدالواحد موسوی لاری در مورد نحوه برگزاری انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری آغاز شد که در آن وی از تلاش مسئولان دولتی، رسانه ها و نامزدهای انتخاباتی برای تضمین شرکت تعداد هرچه بیشتری از رای دهندگان در انتخابات سپاسگزاری کرد.
سپس محمد خاتمی، رییس جمهوری سابق، متن حکم ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد را که به امضای آیت الله خامنه ای رسیده بود قرائت کرد که در آن ابراز امیدواری شده است که دولت جدید با استفاده از "مدیرانی خالص و شایسته و تازه نفس و با حمایت قاطع مردم" بتواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد.
آقای احمدی نژاد پس از دریافت این حکم در سخنانی گفت که ریشه بسیاری از مشکلات جامته در بی عدالتی نهفته است و افزود که در دوره خدمت خود برای توزیع فرصت ها و رفع فقر و مبارزه با تبعیض و فساد اولویت قایل خواهد بود.
وی در زمینه سیاست خارجی گفت که منازعات و جنگ ها ناشی از بی عدالتی است و اظهار داشت که وجود تبعیض و برخوردهای چندگانه در روابط بین المللی امکان هرگونه تفاهم و همکاری را از میان می برد.
![]() |
![]() آیت الله خامنه ای نسبت به استفاده از مدیرانی تازه نفس در دولت جدید ابراز امیدواری کرد |
همچنین، آیت الله خامنه ای، در این مراسمی سخنانی ایراد کرد و گفت که "بدیهی است که رای ملت و تنفیذ اینجانب تا هنگامی است که ایشان (آقای احمدی نژاد) به تعهد خود و صراط مستقیمی که تا کنون در آن حرکت کرده اند، یعنی راه اسلام و آرمان های نظام اسلامی و دفاع از حقوق ملت و ایستادگی در برابر مستکبران و زورگویان پایبند باشند."
رهبر جمهوری اسلامی با اظهار اینکه ملت ایران ملتی صلح طلب است، گفت که ایران به هیچ کشوری تعرض نمی کند اما از حقوق خود دفاع خواهد کرد.
وی با اشاره به انتقادات برخی از مقامات آمریکایی از انتخابات ایران، گفت که ملت ایران هم دموکراسی آمریکایی ها را قبول ندارد و اظهار داشت که دموکراسی حقیقی ناشی از دین و ایمان است.
آیت الله خامنه ای، با اشاره به مفهوم عدالت، گفت که برخی می خواهند عدالت را با عنوان تندروی محکوم کنند اما عدالت تندروی نیست.
حکومتی یکدست و روابط خارجی
از آنجا که اکثریت مجلس کنونی را نمایندگانی تشکیل می دهند که به جناح محافظه کار یا اصولگرا تمایل دارند و همین جناح بر قوه قضاییه و شورای نگهبان تسلط دارد، طرفداران آقای احمدی نژاد از همسویی بین این نهاد ها به عنوان یکی از نقاط قوت دولت جدید یاد می کنند.
در دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی اختلاف و رقابت نهادهای وابسته به دو جناح اصلی به یکی از خصوصیات صحنه سیاسی جمهوری اسلامی تبدیل شده بود و طرفداران وی مخالفت جناح محافظه کار با برخی از سیاست های دولت را مانع اصلی پیشرفت اصلاحات قلمداد کرده اند.
با آغاز ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد سیاست خارجی جمهوری اسلامی یه منظور بررسی تغییرات احتمالی به دقت از سوی کشورهای دیگر دنبال خواهد شد.
![]() |
مقامات جمهوری اسلامی تاکید داشته اند که آغاز به کار دولت جدید تغییری در سیاست هسته ای ایران پدید نمی آورد و احتمالا به منظور نشان دادن تداوم این سیاست تصمیم گرفتند لغو تعلیق بخشی از برنامه های هسته ای خود را زمانی اعلام کنند که هنوز دولت محمد خاتمی زمام امور را در دست داشت |
ایران در اوایل هفته جاری اعلام کرد که بخشی از برنامه های هسته ای خود را که به حالت تعلیق در آورده بود مجدد از سر می گیرد.
مقامات جمهوری اسلامی تاکید داشته اند که این تصمیم ارتباطی با تغییر دولت ندارد و سیاست هسته ای این کشور تغییر نمی یابد.
در عین حال، این احتمال وجود دارد که جمهوری اسلامی با انتخاب زمان اعلام تصمیم جدید خود قبل از خاتمه دوره محمد خاتمی در نظر داشته تاکید ورزد که سیاست های هسته ای آتی این کشور همچنان تداوم سیاست های قبلی است.
تا کنون سرپرستی مذاکرات هسته ای ایران با دبیر شورای عالی امنیت ملی بوده و وزارت خارجه عمدتا نقشی ستادی در آن ایفا می کرده است.
مشخص نیست که آیا در دولت جدید نیز همین رویه ادامه خواهد یافت و آیا اعضای گروه مذاکره گر ایرانی تغییر خواهند یافت و چنین تغییراتی به چه صورت در تدوین سیاست هسته ای جمهوری اسلامی تاثیر خواهد گذاشت.
تخلف انتخاباتی
همزمان، محمد خاتمی، که دوره ریاست جمهوری وی روز چهارشنبه خاتمه یافته، خواستار پیگیری تخلفات در جریان انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری شده است.
در نامه آقای خاتمی به آیت الله شاهرودی، رییس قوه قضاییه، که متن آن را خبرگزاری دانشجویان ایران - ایسنا - در روز چهارشنبه، 3 اوت، انتشار داده است وی به آنچه که وقایع ناگوار و نگران کننده ای اشاره می کند که پیش از برگزاری انتخابات روی داد.
![]() |
![]() خاتمی در نامه ای به شاهرودی خواستار پیگیری تخلفات انتخاباتی شده است |
در آنچه که به نظر می رسد اشاره ای به دخالت نهادهای نظامی، به خصوص بسیج و سپاه پاسداران، به نفع آقای احمدی نژاد در انتخابات بوده است، رییس جمهوری سابق از سخنرانی "بعضی مسئولان منع شده" در حمایت از احزاب و گروه ها و شخصیت های خاص یاد می کند.
محمد خاتمی در بخشی دیگر از نامه خود به رییس قوه قضاییه هشدار می دهد که پیوند زدن بدنه نهادهای انقلابی با افکار افراطی که در برخی حوزه های علمیه وجود دارد نگران کننده است.
وی همچنین به جریان های افراطی اشاره می کند که تحت عناوین موسسه های دینی و فکری زمینه فعالیت های خودسرانه ای را پدید می آورند.
گرچه نحوه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، به خصوص در زمینه برخوردهای تبلیغاتی به نفع آقای احمدی نژاد و مداخله برخی نهادها در جریان رای گیری، انتقاد اکبر هاشمی رفسنجانی و مهدی کروبی، دو تن از نامزدهای دوره نهم ریاست جمهوری را در پی آورد، شورای نگهبان صحت رای گیری و انتخاب آقای احمدی نژاد را تایید کرد.
در باره خاتمی
سلام با مر جعه به این وبلاگ و پاسخ به سوال مطرح شده قرار دادن لوگو و تبلیغ و لینک شما به صورت رایگان در وبلاگ اغاز میشود لطفا هرچه زودتر به سوال مطرح شده پاسخ بدهید